Obory a přijímací řízení

Pro školní rok 2013 - 2014 nabízíme níže uvedené obory.

4-leté studijní obory (ukončené maturitní zkouškou)


65-41-L/01 Gastronomie

  • Žáci se připravují pro výkon technologických činností v odvětví společného stravování a získávají základní předpoklady pro vykonávání obchodně podnikatelských aktivit v oboru. Ve výuce převládají teoretické vyučovací předměty a praktická výuka zahrnuje jak přípravu pokrmů, tak stolničení. Pro odbornou přípravu žáků je využíváno spolupráce s regionálními i dalšími významnými externími firmami (Eurest, Vitana a dalšími). Žáci zajišťují pod vedením učitelů odborného výcviku gastronomicko-společenské akce v regionu, např. na Pražském hradě, ve ŠKODĚ AUTO a dalších významných firmách a institucích. V průběhu studia mají žáci možnost absolvovat specializační a prohlubovací kurzy (studená kuchyně, barmanství, sommeliérství, dekorativní vykrajování, apod.). Zároveň žáci mohou absolvovat část profesní přípravy na zahraničních stážích v cílových zemích v Německu, Rakousku, na Kypru, v Itálii a na Slovensku.
  • Absolvent je schopen se uplatnit nejen na pozicích kuchař-kuchařka, ale i ve vyšších provozních funkcích. Je připraven na práci ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb.
  • Absolventi mohou pokračovat ve studiu na oborově odpovídající vyšší odborné nebo vysoké škole.
  • Plán studia (dokument .doc).
Gastronomie

65-42-M/02 Cestovní ruch

  • Žáci se připravují pro výkon různorodých činností spojených s uspokojováním potřeb účastníků cestovního ruchu. Absolventi disponují velmi dobrou kvalifikací v oblasti informačních technologií, jazykových znalostí, schopností podporovat účast na cestovním ruchu nabídkou produktů a služeb, které pozitivně ovlivní zákazníky. Získají dovednosti, které bude uplatní v nejrůznějších odborných činnostech v tuzemském i zahraničním cestovním ruchu. Uplatnění absolventů je v rámci podnikatelských aktivit v oblasti cestovního ruchu a dalších službách, především služby ubytovací, stravovací, dopravní, zprostředkovací, průvodcovské, v informačních turistických centrech, služby lázeňské, služby spojené s tvorbou náplně volného času turistů a v agroturistice. Současně předpokládáme účast absolventů při zpracovávání a šíření evropských projektů (Regionální operační program, Evropský sociální fond, pořádání seminářů a konferencí, včetně mezinárodních a další.)
  • Absolventi mohou pokračovat ve studiu na oborově odpovídající vyšší odborné nebo vysoké škole.
  • Plán studia (dokument .doc).
Cestovní ruch


3-leté učební obory


29-54-H/01 Cukrář

  • Obsah učebního oboru je zaměřen na výrobu cukrářské produkce. Výuka je zaměřena na zvládnutí činností při normování a přípravě surovin, jejich zpracování při výrobě cukrářských těst, náplní a hmot, tvarování a dohotovování výrobků, až po expedici. Žáci se učí provádění i dalších speciálních úprav včetně umělecky výtvarného zpracování slavnostních, kusových i krájených výrobků. Absolventi se uplatní při výkonu povolání cukrář, cukrářka v pozici zaměstnance v menších a středně velkých výrobnách cukrářských výrobků, v hotelových cukrárnách a v obchodních zařízeních zabývajících se prodejem cukrářských výrobků. Po nezbytném zapracování je rovněž připraven pro podnikatelskou činnost. Praktická výuka probíhá na cvičné dílně školy při zakázkové výrobě a ve vybraných provozech regionu. Součástí profesní přípravy je také zapojení do gastronomicko společenských akcích ve spolupráci s oborem kuchař - číšník. Zároveň žáci mohou absolvovat část profesní přípravy na zahraničních stážích, např.v Německu, Rakousku, na Kypru, v Itálii a na Slovensku.
  • Absolventi získávají kvalifikaci pro výkon povolání cukrář – cukrářka a dalších kvalifikovaných prací v daném oboru.
  • Absolventi mohou pokračovat ve studiu na naší škole v nástavbovém oboru Podnikání, ukončeném maturitní zkouškou.
  • Plán studia (dokument .doc).
Cukrář

65-51-H/01 Kuchař-číšník

  • Obor je koncipován homogenně jako samostatný obor profesní přípravy pro úsek technologie přípravy pokrmů a obsluhy. Obsah je zaměřen ze 2/3 na přípravu pokrmů a z 1/3 na obsluhu a stolničení. Absolvent se uplatní při výkonu povolání kuchař nebo číšník zejména v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech. Po získání nezbytné praxe v oboru je připraven i na soukromé podnikání v gastronomii. Absolvent zná technologii přípravy pokrmů a nápojů, způsoby správného skladování, posoudí jejich jakost a technologickou využitelnost. Zná techniku obsluhy, sestavuje nabídkové listy služeb a výrobků a realizuje jejich odbyt, provádí vyúčtování. Dále je připraven zajišťovat provoz výrobních a odbytových středisek, využívat technologická zařízení, organizovat potřebné činnosti při přípravě, průběhu a ukončení gastronomické akce, vést příslušnou dokumentaci provozovny. Ve styku s hostem je připraven jednat profesionálně a komunikovat ve dvou cizích jazycích. Pro odbornou přípravu žáků je využíváno spolupráce s regionálními i dalšími významnými externími firmami (Eurest, Vitana a dalšími). Žáci zajišťují pod vedením učitelů odborného výcviku gastronomicko-společenské akce v regionu, např. na Pražském hradě, ve ŠKODĚ AUTO a dalších významných firmách a institucích. Součástí profesní přípravy je absolvování specializačních kurzů – studené kuchyně, barmanství, sommeliérství, dekorativního vykrajování ovoce a zeleniny a dalších. Zároveň žáci mohou absolvovat část profesní přípravy na zahraničních stážích v cílových zemích v Německu, Rakousku, na Kypru, na Slovensku a v Itálii.
  • Absolventi mohou pokračovat ve studiu na naší škole v nástavbových oborech Společné stravování nebo Podnikání, ukončenými maturitní zkouškou.
  • Plán studia (dokument .doc).
Kuchař-číšník

41-52-H/01 Zahradník

  • Učební obor je zaměřen na širokou profesní přípravu v základech zahradnického a zemědělského hospodaření a dalších specifických činnostech v různých odvětvích podnikání na venkově a činnostech zaměřených na služby.
  • Absolvent se uplatní zejména v oblasti zahradnické, resp. rostlinné výroby v povolání zahradník. Žáci jsou připravováni pro výkon činností v následujících oblastech:
    - množení ovocného a okrasného materiálu, pěstování květin, ovoce a zeleniny, zakládání a údržba sadovnických a krajinářských úprav, floristika (tj. vazačství a aranžování květin) a agroturistiky
    - vzhledem k zaměření školního vzdělávacího programu jsou absolventi schopni realizovat navržené zahradnické úpravy (rodinné okrasné zahrady, úpravy veřejné zeleně, sportoviště, a pod.)
  • Absolventi mohou pokračovat ve studiu v nástavbovém studiu ukončeném maturitní zkouškou.
  • Plán studia (dokument .doc).
Zahradník

41-51-H/01 Zemědělec-farmář

  • Učební obor je zaměřen na širokou profesní přípravu v základech zemědělského hospodaření a dalších specifických činnostech v různých odvětvích podnikání na venkově a činnostech zaměřených na služby. Žáci jsou připravováni v oblasti mechanizace, opravárenství, chovu zvířat, pěstování zemědělských plodin, zahradnictví a krajinotvorby. Součástí přípravy je získání řidičského průkazu sk. B, T a C a kurzy obsluhy sklízecích mlátiček a hydraulických nakladačů. Žáci získávají vědomosti a dovednosti ze základů zemědělské výroby, používání mechanizačních prostředků, ekonomiky a organizace, řízení výroby a odbytu, obsluhy PC. Žáci mají možnost se zapojit do průběhu zahraničních stáží do SRN a Rakouska, eventuálně dalších zemí, zejména v rámci projektů EU Leonardo da Vinci tak, aby co nejvíce žáků získalo zahraniční zkušenosti.
  • Absolvent uvedeného oboru vzdělání se uplatní ve výrobních provozech zemědělské prvovýroby, v samostatné podnikatelské činnosti a ve službách pro zemědělství. V praxi se uplatní zejména jako samostatně hospodařící zemědělec, jako pracovník provozních úseků zpracovatelského průmyslu, nebo pracovník údržby krajiny a rozvoje regionu. Dále při zajištění odborných mechanizačních prací pro zemědělce a jako pracovník opravárenských dílen zemědělské techniky.
  • Absolventi mohou pokračovat ve studiu na naší škole v nástavbovém oboru Podnikání, ukončeném maturitní zkouškou.
  • Plán studia (dokument .doc).
Zemědělec-farmář


2-leté nástavbové studium

(nástavbové studium ukončené maturitní zkouškou pro absolventy tříletých učebních oborů)

64-41-L/51 Podnikání

  • Studijní obor prohlubuje a rozšiřuje znalosti, které žáci získali ve tříletém učebním oboru. Toto rozšíření a prohloubení je zaměřeno především do oblasti administrativně ekonomické s cílem připravit absolventa pro podnikatelskou dráhu. Důraz je kladen na rozvoj schopností aplikovat poznatky a dovednosti z ekonomiky podniku, účetnictví, písemné a elektronické komunikace, práva, managementu, marketingu a psychologie na konkrétní situace v podnikové sféře. V průběhu studia mají žáci možnost absolvovat specializační a prohlubovací kurzy ve své odbornosti a zapojit se do zahraničních stážích v cílových zemích v Německu, Rakousku, na Kypru, v Itálii a na Slovensku.
  • Po ukončení studia je absolvent připraven vykonávat ekonomické, provozně-ekonomické, obchodní a administrativní činnosti v podniku a samostatně podnikat, zejména v oboru své profese.
  • Absolventi mohou pokračovat ve studiu na oborově odpovídající vyšší odborné nebo vysoké škole.
  • Plán studia (dokument .doc).
Podnikání