Typické
pokrmy připravované na paprikovém základě a krájením na kostky:
Hovězí pečeně
frankfurtská
maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme 2/3 díly salámu,
osolíme, opepříme, cibuli
nakrájíme na plátky, orestujeme na tuku, opečeme maso, přisypeme papriku,
krátce
zpěníme a podlijeme vařící vodou a pod poklicí dusíme do měkka, podle potřeby
doléváme vodu, maso obracíme ale nesmíme do něj píchat. Měkké maso
vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou z másla, hladké mouky a rozředěné
vodou, rozšleháme, přivedeme do varu a přidáme mléko a smetanu, provaříme
až tuk vystoupí na hladinu, přecedíme
a na závěr přidáme nakrájený
zbytek párků. Podle potřeby dochutíme
Hovězí pečeně na paprice
opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Na poloviční dávce
tuku orestujeme cibuli , vložíme maso a opečeme, přisypeme papriku, zpěníme
a zalijeme vodou,
přikryjeme a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu
zahustíme světlou
zásmažkou připravenou ze zbylého tuk, hladké mouky a rozšlehané
ve vodě, přivedeme
do varu a provaříme až tuk vystoupí na hladinu. Ke konci
přilijeme smetanu, dochutíme
a na závěr přecedíme
Rýnské hovězí
filé – rýnská hovězí roštěná
z omytého, osušeného a odblaněného hovězího masa - roštěnce
nakrájíme plátky, ty naklepeme, nařízneme okrajové blány, osolíme,opepříme.
Plátky
rychle opečeme po
obou stranách na poloviční dávce tuku, opečené vyjmeme, na vypeku orestujeme
cibuli, přidáme mletou papriku a po zpěnění
rajský protlak, zalijeme horkou vodou, vložíme opečené maso - roštěnky, přikryjeme
a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou ze
zbylého tuku a hladké mouky, zalijeme vývarem, přivedeme
do varu a provaříme
až tuk vystoupí na hladinu. Podle potřeby dochutíme a na závěr přidáme víno
a přecedíme na filé-roštěnky naskládané do čistého hrnce
Kyjevská
roštěná - závitek
z omytého, osušeného a odblaněného hovězího masa - roštěnce
nakrájíme plátky,
ty naklepeme, nařízneme okrajové blány, osolíme, opepříme. Na
ně klademe nudličky salámu, okurky a kousky vejce, vše dobře zavineme. Závitky
rychle opečeme na
cibulovém základě ze 2/3 tuku a cibule, zalijeme horkou vodou, přidáme papriku
zpěněnou na zbylém tuku, přikryjeme a dusíme do měkka.
Měkké maso vyjmeme, vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, zalijeme prochladlým
vývarem, přivedeme
do varu a chvíli provaříme, přidáme smetanu, ještě
provaříme. Podle potřeby dochutíme
a přecedíme na závitky naskládané do
čistého hrnce. Nakonec přidáme roztopenou
slaninu nakrájenou na drobné
kostky.
Hovězí guláš
hovězí maso nakrájíme na kostky (
porce 4 x 25 gramů ), cibuli orestujeme do růžova, přidáme maso a pokračujeme v restování,
přidáme mletou papriku, zpěníme, sůl,
rajčatový protlak, kmín, pepř a podlijeme vodou, dusíme
skoro do měkka, poklici
odděláme a šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme,
zalijeme vodou
a zavaříme, přidáme česnek utřený se solí, majoránku, dodusíme
do měkka a současně provařujeme šťávu, měkké maso vyjmeme a šťávu na
něj přecedíme
Znojemský guláš
hovězí maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli orestujeme
do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme a na základě orestujeme maso,
sůl, kmín, krátce
podusíme ve vlastní šťávě a podlijeme vodou, dusíme skoro do měkka,
poklici
odděláme
a šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme
vodou a zavaříme, dodusíme do měkka a současně provařujeme šťávu, měkké
maso vyjmeme a šťávu na
ně přecedíme. Při expedici vkládáme na každou
porci zvlášť, na části tuku podušené okurky nakrájené na nudličky
Maďarský guláš
hovězí maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli orestujeme
do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme a na základě orestujeme maso,
sůl, pepř, česnek
a podlijeme vodou, dusíme skoro do měkka, přidáme na kolečka nakrájené, očištěné
a opláchnuté papriky ( sladké i pálivé ),
podušené na zbylém tuku, majoránku
a dodusíme do měkka
Karlovarský guláš
hovězí maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli orestujeme
do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme a na základě orestujeme maso,
sůl, krátce
podusíme
ve vlastní šťávě a podlijeme vodou, dusíme skoro do měkka, maso
vyjmeme a šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme
vodou a zavaříme, před koncem přidáme smetanu, provaříme a přecedíme zpátky
na maso. Guláš podáváme
s máslovými noky – mléko svaříme s máslem
a solí, přidáme prosetou hrubou mouku
a mícháme až se těsto přestane
lepit na okraje, do prochladlého těsta vklepneme vejce
a žloutky, tvoříme lžící
noky a vaříme v osolené vodě, propláchneme ve studené vodě
a udržujeme
ve vývaru, při expedici vkládáme přímo do guláše
Mexický guláš
hovězí maso nakrájíme na drobné kostky, cibuli orestujeme do růžova
na poloviční dávce tuku, přidáme maso a pokračujeme v restování, dáme
rajčatový protlak, sůl, pepř, krátce odusíme ve vlastní šťávě a
podlijeme vodou, dusíme skoro do měkka, poklici odděláme
a šťávu vydusíme
do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a zavaříme,
do guláše
vložíme polovinu sterilovaného hrášku, osolíme a v troubě dodusíme
do měkka. Na části tuku orestujeme opranou rýži, přidáme vodu, zbylý hrášek,
sůl
a po zavaření dodusíme v troubě. Na talíř tvarujeme rýži, posypeme sýrem
a okolo nalijeme guláš
Uherský guláš
hovězí a vepřové ( bůček ) maso nakrájíme na
kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli
orestujeme do růžova na 2/3 tuku, přidáme mletou papriku, zpěníme a v základě
opečeme hovězí maso, podlijeme vodou, sůl, kmín, pepř a dusíme do poloměkka,
přidáme
bůček a dusíme až je bůček poloměkký, přidáme očištěné nakrájené
brambory, rajčata a paprikové lusky a zahustíme zásmažkou připraveno z mouky
a zbylého tuku. Podle potřeby dolijeme vodu, dosolíme a dochutíme majoránkou
Bratislavský
guláš
hovězí maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), polovinu cibule a
zeleniny nakrájíme na plátky a orestujeme na 1/3 tuku, přidáme maso a
osmahneme, dochutíme solí, divokým kořením, tymiánem a nakrájeným omytým
citrónem, podlijeme vývarem
a dusíme do měkka, maso vyjmeme a šťávu zahustíme zásmažkou připravenou ze
zbylého tuku a mouky, přidáme
hořčici, cukr, mléko, případně teplý vývar a provaříme. Omáčku přecedíme
na maso, přidáme uvařenou a na nudličky nakrájenou zbylou kořenovou
zeleninu
Hovězí maso
na pepři
hovězí maso nakrájíme na kostky ( porce 8 kostek ), cibuli orestujeme do růžova
a na základě orestujeme maso, sůl,drcený pepř a podlijeme vodou,dusíme
skoro do měkka, vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou a zalijeme vodou,
dodusíme
do měkka
a dochutíme
Hovězí maso dušené v mrkvi
hovězí maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), vložíme do hrnce,
zalijeme
vroucí vodou, sůl, polovinu tuku a dusíme do poloměkka. K poloměkkému
masu přidáme očištěnou mrkev nakrájenou na plátky. Ze zbylého tuku a
mouky připravíme zásmažku, dochutíme muškátovým květem a přidáme k masu.
Dodusíme
do měkka. Dochutíme cukrem a solí
Hovězí tokáň
hovězí maso nakrájíme na drobné kostky, cibuli orestujeme na 2/3 tuku
do růžova,
přidáme maso a pokračujeme v restování, přidáme sůl ,pepř
a podlijeme vodou, dusíme skoro do měkka, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme
moukou, osmahneme, zalijeme
vodou a zavaříme, na zbývajícím tuku orestujeme očištěné
a nakrájené papriky a rajčata, přidáme rajský protlak a vše přidáme k masu,
společně
dodusíme a dochutíme
Soljanka ze svíčkové
svíčkovou nakrájíme na drobné kousky, na 2/3 tuku orestujeme nakrájenou
cibuli,
přidáme mletou papriku, nakrájené maso a vše společně podusíme ve
vlastní šťávě, osolíme a podlijeme vodou, dusíme do poloměkka. Šťávu
vydusíme do tuku ,zaprášíme moukou, přidáme rajčatový protlak, osmahneme a
zalijeme vodou, přilijeme červené víno
a dáme na plátky nakrájený citrón. Dusíme
do měkka a nakonec vložíme na zbývajícím tuku podušené, nakrájené
okurky a třený česnek se solí