Typické pokrmy připravované na paprikovém základě a krájením na kostky:

Hovězí pečeně frankfurtská

maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme 2/3 díly salámu, osolíme, opepříme, cibuli nakrájíme na plátky, orestujeme na tuku, opečeme maso, přisypeme papriku, krátce zpěníme a podlijeme vařící vodou a pod poklicí dusíme do měkka, podle potřeby 
doléváme vodu, maso obracíme ale nesmíme do něj píchat. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou z másla, hladké mouky a rozředěné vodou, rozšleháme, přivedeme do varu a přidáme mléko a smetanu, provaříme až tuk vystoupí na hladinu, přecedíme 
a na závěr přidáme nakrájený zbytek párků. Podle potřeby dochutíme

Hovězí pečeně na paprice

opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Na poloviční dávce tuku orestujeme cibuli , vložíme maso a opečeme, přisypeme papriku, zpěníme a zalijeme vodou, 
přikryjeme a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou 
zásmažkou připravenou ze zbylého tuk, hladké mouky a rozšlehané ve vodě, přivedeme 
do varu a provaříme až tuk vystoupí na hladinu. Ke konci přilijeme smetanu, dochutíme 
a na závěr přecedíme

Rýnské hovězí filé – rýnská hovězí roštěná
z omytého, osušeného a odblaněného hovězího masa - roštěnce nakrájíme plátky, ty naklepeme, nařízneme okrajové blány, osolíme,opepříme. Plátky rychle opečeme po 
obou stranách na poloviční dávce tuku, opečené vyjmeme, na vypeku orestujeme cibuli, přidáme mletou papriku a po zpěnění rajský protlak, zalijeme horkou vodou, vložíme opečené maso - roštěnky, přikryjeme a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou ze zbylého tuku a hladké mouky, zalijeme vývarem, přivedeme 
do varu a provaříme až tuk vystoupí na hladinu. Podle potřeby dochutíme a na závěr přidáme víno a přecedíme na filé-roštěnky naskládané do čistého hrnce

Kyjevská roštěná - závitek

z omytého, osušeného a odblaněného hovězího masa - roštěnce nakrájíme plátky, 
ty naklepeme, nařízneme okrajové blány, osolíme, opepříme. Na ně klademe nudličky salámu, okurky a kousky vejce, vše dobře zavineme. Závitky rychle opečeme na 
cibulovém základě ze 2/3 tuku a cibule, zalijeme horkou vodou, přidáme papriku 
zpěněnou na zbylém tuku, přikryjeme a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, zalijeme prochladlým vývarem, přivedeme 
do varu a chvíli provaříme, přidáme smetanu, ještě provaříme. Podle potřeby dochutíme 
a přecedíme na závitky naskládané do čistého hrnce. Nakonec přidáme roztopenou 
slaninu nakrájenou na drobné kostky.

Hovězí guláš
hovězí maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli orestujeme do růžova, přidáme maso a pokračujeme v restování, přidáme mletou papriku, zpěníme, sůl, 
rajčatový protlak, kmín, pepř a podlijeme vodou, dusíme skoro do měkka, poklici 
odděláme a šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou 
a zavaříme, přidáme česnek utřený se solí, majoránku, dodusíme do měkka a současně provařujeme šťávu, měkké maso vyjmeme a šťávu na něj přecedíme

Znojemský guláš
hovězí maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli orestujeme do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme a na základě orestujeme maso, sůl, kmín, krátce podusíme ve vlastní šťávě a podlijeme vodou, dusíme skoro do měkka, poklici odděláme 
a šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a zavaříme, dodusíme do měkka a současně provařujeme šťávu, měkké maso vyjmeme a šťávu na 
ně přecedíme. Při expedici vkládáme na každou porci zvlášť, na části tuku podušené okurky nakrájené na nudličky

Maďarský guláš
hovězí maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli orestujeme do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme a na základě orestujeme maso, sůl, pepř, česnek 
a podlijeme vodou, dusíme skoro do měkka, přidáme na kolečka nakrájené, očištěné 
a opláchnuté papriky ( sladké i pálivé
), podušené na zbylém tuku, majoránku a dodusíme do měkka

Karlovarský guláš

hovězí maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli orestujeme do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme a na základě orestujeme maso, sůl, krátce podusíme 
ve vlastní šťávě a podlijeme vodou, dusíme skoro do měkka, maso vyjmeme a šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a zavaříme, před koncem přidáme smetanu, provaříme a přecedíme zpátky na maso. Guláš podáváme 
s máslovými noky – mléko svaříme s máslem a solí, přidáme prosetou hrubou mouku 
a mícháme až se těsto přestane lepit na okraje, do prochladlého těsta vklepneme vejce 
a žloutky, tvoříme lžící noky a vaříme v osolené vodě, propláchneme ve studené vodě 
a udržujeme ve vývaru, při expedici vkládáme přímo do guláše

Mexický guláš
hovězí maso nakrájíme na drobné kostky, cibuli orestujeme do růžova na poloviční dávce tuku, přidáme maso a pokračujeme v restování, dáme rajčatový protlak, sůl, pepř, krátce odusíme ve vlastní šťávě a podlijeme vodou, dusíme skoro do měkka, poklici odděláme
a šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a zavaříme,
do guláše vložíme polovinu sterilovaného hrášku, osolíme a v troubě dodusíme do měkka. Na části tuku orestujeme opranou rýži, přidáme vodu, zbylý hrášek, sůl a po zavaření dodusíme v troubě. Na talíř tvarujeme rýži, posypeme sýrem a okolo nalijeme guláš

Uherský guláš
hovězí a vepřové ( bůček ) maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), cibuli orestujeme do růžova na 2/3 tuku, přidáme mletou papriku, zpěníme a v základě 
opečeme hovězí maso, podlijeme vodou, sůl, kmín, pepř a dusíme do poloměkka,
přidáme bůček a dusíme až je bůček poloměkký, přidáme očištěné nakrájené brambory, rajčata a paprikové lusky a zahustíme zásmažkou připraveno z mouky a zbylého tuku. Podle potřeby dolijeme vodu, dosolíme a dochutíme majoránkou

Bratislavský guláš
hovězí maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), polovinu cibule a zeleniny nakrájíme na plátky a orestujeme na 1/3 tuku, přidáme maso a osmahneme, dochutíme solí, divokým kořením, tymiánem a nakrájeným omytým citrónem, podlijeme vývarem
a dusíme do měkka, maso vyjmeme a šťávu zahustíme zásmažkou připravenou ze 
zbylého tuku a mouky, přidáme hořčici, cukr, mléko, případně teplý vývar a provaříme. Omáčku přecedíme na maso, přidáme uvařenou a na nudličky nakrájenou zbylou kořenovou zeleninu

Hovězí maso na pepři
hovězí maso nakrájíme na kostky ( porce 8 kostek ), cibuli orestujeme do růžova a na základě orestujeme maso, sůl,drcený pepř a podlijeme vodou,dusíme skoro do měkka, vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou a zalijeme vodou, dodusíme do měkka 
a dochutíme

Hovězí maso dušené v mrkvi

hovězí maso nakrájíme na kostky ( porce 4 x 25 gramů ), vložíme do hrnce, zalijeme
vroucí vodou, sůl, polovinu tuku a dusíme do poloměkka. K poloměkkému masu přidáme očištěnou mrkev nakrájenou na plátky. Ze zbylého tuku a mouky připravíme zásmažku, dochutíme muškátovým květem a přidáme k masu. Dodusíme do měkka. Dochutíme cukrem a solí

Hovězí tokáň
hovězí maso nakrájíme na drobné kostky, cibuli orestujeme na 2/3 tuku do růžova, 
přidáme maso a pokračujeme v restování, přidáme sůl ,pepř a podlijeme vodou, dusíme skoro do měkka, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme 
vodou a zavaříme, na zbývajícím tuku orestujeme očištěné a nakrájené papriky a rajčata, přidáme rajský protlak a vše přidáme k masu, společně dodusíme a dochutíme

Soljanka ze svíčkové
svíčkovou nakrájíme na drobné kousky, na 2/3 tuku orestujeme nakrájenou cibuli, 
přidáme mletou papriku, nakrájené maso a vše společně podusíme ve vlastní šťávě, osolíme a podlijeme vodou, dusíme do poloměkka.
Šťávu vydusíme do tuku ,zaprášíme moukou, přidáme rajčatový protlak, osmahneme a zalijeme vodou, přilijeme červené víno 
a dáme na plátky nakrájený citrón. Dusíme do měkka a nakonec vložíme na zbývajícím tuku podušené, nakrájené  okurky a třený česnek se solí