Pokrmy z vajec

Vejce patři mezi velmi nejhodnotnější suroviny, mají vysokou biologickou hodnotu a hlavně žloutek i hodnotu kalorickou, nevýhodou je obsah cholesterolu. Ve veřejném stravování používáme pouze vejce slepičí a v poslední době i křepelčí. V literatuře se někdy uvádí nižší obsah cholesterolu u křepelčích vajec, ty váží asi 3 x méně než slepičí, obsah cholesterolu však není 3 x nižší. Stravitelnost vajec závisí na tepelné úpravě.

Použití
 - k přípravě samostatných pokrmů
 - doplněk k luštěninám a zeleninovým pokrmům - vejce sázené,
   vařené....
 - příprava moučníků a moučných pokrmů
 - při přípravě jemných omáček - šódó, holandská......

Vařená vejce
 - podle způsobu vaření 
 - ve skořápce - podle doby úpravy

                                - do skla: 2 - 3 minuty, bílek částečně sražený,
                                                  žloutek tekutý
                                - na měkko: 4 - 5 minut, bílek sražený, žloutek
                                                  tekutý
                                - na hniličku: 7 - 8 minut, bílek sražený, žloutek
                                                  částečně sražený
                                - na tvrdo: 10 minut, bílek i žloutek sražený

 - bez skořápky 
                                - ztracená vejce (pošírovaná, zastřená):
                                                 
2 - 3 minuty v osolené vodě s octem,
                                                  bílek sražený, žloutek tekutý

Při vaření se počítá čistý čas varu, po který jsou vejce ve vodě. Proto je do vody vkládáme až po zavaření.

Použití

 - k zelenině
 - k luštěninám
 - ve studené kuchyni
 - teplý doplněk ke snídani
 - na přípravu teplých předkrmů

Pečená vejce - na pánvi

Sázená - ve vymazaném lívanečníku nebo na pánvi pomocí forem,
               pokud solíme tak jen bílek, žloutek zůstává tekutý.

Míchaná - vejce rozklepneme, rozmícháme, osolíme, na rozehřátou
               pánev dáme tuk a vlijeme vejce, mícháme do zhoustnutí
               ihned podáváme, můžeme připravovat na cibulce
                       - můžeme dále doplňovat: slaninou, máslem, sýrem,
                         houbami, uzeninou.....

Omelety - připravujeme ze dvou vajec, vejce rozšleháme, osolíme
               a vlijeme na rozpálenou pánev s tukem, necháme srazit
               a otočíme nebo přeložíme na polovinu, IHNED podáváme
                       - můžeme doplňovat:
                    -
do syrových vajec - šunkou, hráškem, sterilovanými 
                                                         houbami.....
                    - před přeložením - špenátem...
                    - vlít na předem orestovanou surovinu - žampióny,
                                                         brambory (selská omeleta),
                                                         uzeninu....
                    - po dokončení - zavařeninou....

Hamandeggs - pečená šunka s vejci
Baconandeggs - pečená slanina s vejci
Knedlíky s vejci -
Vaječná sedlina - vložka do polévky
Vaječný svítek - vložka do polévky