Pokrmy z vajec
Vejce patři mezi velmi nejhodnotnější suroviny, mají
vysokou biologickou hodnotu a hlavně žloutek i hodnotu kalorickou, nevýhodou
je obsah cholesterolu.
Ve veřejném stravování používáme pouze vejce slepičí a v poslední době
i křepelčí. V literatuře se někdy uvádí nižší obsah cholesterolu u křepelčích
vajec, ty váží asi 3 x méně než slepičí, obsah cholesterolu však není
3 x nižší.
Stravitelnost vajec závisí na tepelné úpravě.
Použití
- k přípravě samostatných pokrmů
- doplněk k luštěninám a zeleninovým pokrmům - vejce sázené,
vařené....
- příprava moučníků a moučných pokrmů
- při přípravě jemných omáček - šódó, holandská......
Vařená vejce
- podle způsobu vaření
- ve skořápce - podle doby úpravy
-
do skla: 2 - 3 minuty, bílek částečně sražený,
žloutek tekutý
-
na měkko: 4 - 5 minut, bílek sražený, žloutek
tekutý
-
na hniličku: 7 - 8 minut, bílek sražený, žloutek
částečně sražený
-
na tvrdo: 10 minut, bílek i žloutek sražený
- bez skořápky
- ztracená vejce (pošírovaná, zastřená):
2 - 3 minuty v
osolené
vodě s octem,
bílek sražený, žloutek tekutý
Při vaření se počítá čistý čas varu, po který jsou vejce ve vodě.
Proto je do vody vkládáme až po zavaření.
Použití
- k zelenině
- k luštěninám
- ve studené kuchyni
- teplý doplněk ke snídani
- na přípravu teplých předkrmů
Pečená vejce - na pánvi
Sázená - ve vymazaném lívanečníku nebo na pánvi pomocí
forem,
pokud solíme tak jen bílek, žloutek zůstává tekutý.
Míchaná - vejce rozklepneme, rozmícháme, osolíme, na rozehřátou
pánev
dáme tuk a vlijeme vejce, mícháme do zhoustnutí
ihned podáváme, můžeme
připravovat
na cibulce
- můžeme dále doplňovat: slaninou, máslem, sýrem,
houbami, uzeninou.....
Omelety - připravujeme ze dvou vajec, vejce rozšleháme, osolíme
a
vlijeme na rozpálenou
pánev s tukem, necháme srazit
a otočíme nebo přeložíme
na polovinu, IHNED podáváme
- můžeme doplňovat:
- do syrových vajec - šunkou, hráškem, sterilovanými
houbami.....
-
před přeložením - špenátem...
-
vlít na předem orestovanou surovinu - žampióny,
brambory (selská
omeleta),
uzeninu....
-
po dokončení - zavařeninou....
Hamandeggs - pečená šunka s vejci
Baconandeggs - pečená slanina s vejci
Knedlíky s vejci -
Vaječná sedlina - vložka do polévky
Vaječný svítek - vložka do polévky