Škodliviny v potravinách

 

           I.      Přirozeně škodlivé látky

 

Jsou součástí obranného systému rostlin proti škůdcům.

Dělíme je na toxické látky a antinutriční látky.

 

Toxické látky

·       toxické alkaloidy – solanin, tokatin – v bramborech,   rajčatech, způsobují křeče, průjmy a dýchací potíže

 

·       glykosidy a saponiny – ve špenátu, chřestu, sóje, citrusových plodech, nepříznivě ovlivňují srdeční činnost a krevní obraz

 

·       silice a éterické oleje – ve všech druzích koření, dráždí sliznici

 

 

Příjem těchto škodlivin je malý a nepoškozuje zdraví člověka. Některé se odstraní tepelnou úpravou pokrmů.

Riziko se zvyšuje při jednostranné stravě – vegánské, makrobiotické, syrové.

 

Antinutriční látky

 

·       antivitamíny – látky působící proti vitamínům

 

·       enzymové inhibitory – jsou látky blokující činnost enzymů např. v sóje, luštěninách

 

·       fytin a kyselina šťavelová – látky, jenž zhoršují využití kovů, vápníku, železa, zinku

 

         II.      Kontaminované potraviny z prostředí

 

Fyzikální kontaminace

může být velmi závažná v případě jaderných havárií

 

Biologická kontaminace

je vyvolána mikroorganismy (plísněmi)

 

 

    III.      Cizorodé látky

 

Všechny látky, jež nejsou přirozenou součástí potraviny.

Dělíme je na:

·       exogenní – vnějšího původu, vedou ke vzniku zhoubných nádorů (kancerogenní) nebo ke změně dědičných vlastností (mutagenní), mohou vzniknout i chybnou kuchyňskou úpravou – připálením pokrmu

 

·       vzniklé při špatném skladování potravin – zplesnivěním vzniknou karcinogenní mykotoxiny

 

·       rezidua: jsou zbytky toxických, obtížně odbouratelných látek, kterými byly neúmyslně kontaminovány produkty rostlinné nebo živočišné výroby - viz tabulka

 

 

Tabulka residuí

Látka

Příklad

Použití látky

Výskyt

Pesticidy

DDT

Ochrana rostlin

Mléko, maso, zelenina, ovoce, obilí

Polychlorované bifenyly

PCB

Elektrotechnika, mazadla, plasty

Mléko, maso, živočišné tuky

Těžké kovy

Cu, Cd, Hg, Pb, Zn, As, F

Průmysl rud a kovů, polygrafie

Maso, zelenina, ovoce, mléko

Chemické látky v živočišné výrobě

As, Cu, antibiotika

Zemědělství

Maso, mléko, máslo, sádlo, vejce

Průmyslová hnojiva, uzenářská sůl

Dusičnany, dusitany

Zemědělství, výroba uzenin

Zelenina, uzeniny

Plastické hmoty

PVC, polystyrén

Obaly, stavebnictví

Potravinářské obaly

Radioizotopy

Sr, Cs, I, Ra

Jaderná energetika, havárie

Maso, mléko, zelenina, ovoce, obilí