Škodliviny v potravinách
I. Přirozeně škodlivé látky
Jsou součástí obranného systému rostlin proti škůdcům.
Dělíme je na toxické látky a antinutriční látky.
Toxické látky
· toxické alkaloidy – solanin, tokatin – v bramborech, rajčatech, způsobují křeče, průjmy a dýchací potíže
· glykosidy a saponiny – ve špenátu, chřestu, sóje, citrusových plodech, nepříznivě ovlivňují srdeční činnost a krevní obraz
· silice a éterické oleje – ve všech druzích koření, dráždí sliznici
Příjem těchto škodlivin je malý a nepoškozuje zdraví člověka. Některé se odstraní tepelnou úpravou pokrmů.
Riziko se zvyšuje při jednostranné stravě – vegánské, makrobiotické, syrové.
Antinutriční látky
· antivitamíny – látky působící proti vitamínům
· enzymové inhibitory – jsou látky blokující činnost enzymů např. v sóje, luštěninách
· fytin a kyselina šťavelová – látky, jenž zhoršují využití kovů, vápníku, železa, zinku
II. Kontaminované potraviny z prostředí
Fyzikální kontaminace
může být velmi závažná v případě jaderných havárií
Biologická kontaminace
je vyvolána mikroorganismy (plísněmi)
III. Cizorodé látky
Všechny látky, jež nejsou přirozenou součástí potraviny.
Dělíme je na:
· exogenní – vnějšího původu, vedou ke vzniku zhoubných nádorů (kancerogenní) nebo ke změně dědičných vlastností (mutagenní), mohou vzniknout i chybnou kuchyňskou úpravou – připálením pokrmu
· vzniklé při špatném skladování potravin – zplesnivěním vzniknou karcinogenní mykotoxiny
· rezidua: jsou zbytky toxických, obtížně odbouratelných látek, kterými byly neúmyslně kontaminovány produkty rostlinné nebo živočišné výroby - viz tabulka
Tabulka residuí
Látka |
Příklad |
Použití látky |
Výskyt |
Pesticidy |
DDT |
Ochrana rostlin |
Mléko, maso, zelenina, ovoce, obilí |
Polychlorované bifenyly |
PCB |
Elektrotechnika, mazadla, plasty |
Mléko, maso, živočišné tuky |
Těžké kovy |
Cu, Cd, Hg, Pb, Zn, As, F |
Průmysl rud a kovů, polygrafie |
Maso, zelenina, ovoce, mléko |
Chemické látky v živočišné výrobě |
As, Cu, antibiotika |
Zemědělství |
Maso, mléko, máslo, sádlo, vejce |
Průmyslová hnojiva, uzenářská sůl |
Dusičnany, dusitany |
Zemědělství, výroba uzenin |
Zelenina, uzeniny |
Plastické hmoty |
PVC, polystyrén |
Obaly, stavebnictví |
Potravinářské obaly |
Radioizotopy |
Sr, Cs, I, Ra |
Jaderná energetika, havárie |
Maso, mléko, zelenina, ovoce, obilí |