Hygiena výživy

 

 

Osobní hygiena

 

-         úkolem osobní hygieny je péče o organismus

-         dodržujeme osobní čistotu a pěstujeme správné hygienické návyky

-         dodržujeme správný režim práce a odpočinku

-         otužování

-         péče o správnou funkci kůže

-         používáme správný oděv a obuv

 

 

Provozní části stravovacího zařízení se posuzují:

 

q       Odbytová část – patří sem veškeré zařízení sloužící zákazníkům

 

q       Výrobní část – přípravna, varna, výdejna, umývárna, sklady nádobí a další místnosti

 

q       Skladovací část – sklady potravin, obalů, inventáře, odpadků

 

q       Administrativní a hygienická část – kanceláře, šatny, záchody personálu, umývárny, jídelna pro personál a další prostory

 

q       Technické příslušenství – topení, větrání, zásobování vodou, energií, kanalizace a vybavení inventářem

 

 

Hygienické a epidemiologické požadavky na pracovníka ve stravování

 

-         zúčastnit se pravidelných i mimořádných lékařských prohlídek

 

-         mít platný zdravotní průkaz pracovníka potravinářství

 

-         dodržovat předpisy o zachování osobní čistoty a hygieny

 

-         dodržovat nutnou péči o předepsaný pracovní oděv, pokrývku hlavy

 

-         věnovat péči hygieně provozu společného stravování

 

-         starat se o čistotu provozu včetně pomocných provozů – podlahy, mytí nádobí, osvětlení, větrání, teplota, rozmístění zařízení

 

-         kontrolovat stav potravin před vlastním zpracováním