Hygiena výživy
Osobní hygiena
- úkolem osobní hygieny je péče o organismus
- dodržujeme osobní čistotu a pěstujeme správné hygienické návyky
- dodržujeme správný režim práce a odpočinku
- otužování
- péče o správnou funkci kůže
- používáme správný oděv a obuv
Provozní části stravovacího zařízení se posuzují:
q Odbytová část – patří sem veškeré zařízení sloužící zákazníkům
q Výrobní část – přípravna, varna, výdejna, umývárna, sklady nádobí a další místnosti
q Skladovací část – sklady potravin, obalů, inventáře, odpadků
q Administrativní a hygienická část – kanceláře, šatny, záchody personálu, umývárny, jídelna pro personál a další prostory
q Technické příslušenství – topení, větrání, zásobování vodou, energií, kanalizace a vybavení inventářem
Hygienické a epidemiologické požadavky na pracovníka ve stravování
- zúčastnit se pravidelných i mimořádných lékařských prohlídek
- mít platný zdravotní průkaz pracovníka potravinářství
- dodržovat předpisy o zachování osobní čistoty a hygieny
- dodržovat nutnou péči o předepsaný pracovní oděv, pokrývku hlavy
- věnovat péči hygieně provozu společného stravování
- starat se o čistotu provozu včetně pomocných provozů – podlahy, mytí nádobí, osvětlení, větrání, teplota, rozmístění zařízení
- kontrolovat stav potravin před vlastním zpracováním