Sacharidy – glycidy

       

Jsou organické látky, ze kterých organizmus při biologických procesech čerpá nejčastěji energii.

Skládají se z prvků uhlíku, vodíku a kyslíku.

 

I. Dělení sacharidů:

1.   Jednoduché – monosacharidy

 glukóza – hroznový cukr

 fruktóza – ovocný cukr

     

2.   Složité – disacharidy (ze dvou jednoduchých cukrů)

sacharóza – řepný nebo třtinový cukr

laktóza – mléčný cukr

maltóza – sladový cukr

 

3.   Polysacharidy – skládají se z molekul jednoduchých cukrů

škrob, glykogen – živočišný škrob

celulóza (buničina)

   

 

II. Zdroje glycidů

Nalézáme především v potravinách:

a) rostlinného původu:

• glukóza v čistém stavu se v potravinách nachází zřídka např. v medu

• velmi rozšířená je  sacharóza, která se používá jako sladidlo

• štěpením sacharózy se tvoří fruktóza – ovoce

• škrob nacházíme zejména v mouce a bramborách

• shrnuto: obiloviny, luštěniny, brambory, zelenina a ovoce

 

b) v živočišných potravinách:

cukry se vyskytují ve formě glykogenu a ukládají se v játrech       

 

 

III. Význam glycidů

-         jsou nejdůležitější a nejpohotovější zdroj energie

-         potraviny bohaté na glycidy obsahují často i průvodní vitamíny, např. C, skup. B a karoten

-         nestravitelné glycidy (celulóza) příznivě ovlivňuje činnost střev

-         podporují rozvoj některých mikroorganismů ve střevech

 

Glukóza je cukr, který je obsažen v krvi. Při spálení – oxidaci – může dojít k přeměně až na oxid uhličitý a vodu.

►Na nedostatek je citlivá nervová tkáň.

►Při nadbytku se glukóza mění na tuk a v těle se ukládá.

Přeměna glukózy a její množství je regulováno některými hormony – inzulínem, který produkuje slinivka břišní.